DomingoVicent
M’he permès modificar la frase que Bill Clinton va fer famosa en la campanya electoral de 1992 contra George Bush. “És l’economia, estúpid”, va estar present junt a altres frases als cartells de les oficines centrals del Partit Demòcrata, per tal de recordar constantment als membres de l’equip unes idees força. És a dir, missatges que coincidien en el que la població veia com a qüestions més necessàries a abordar pel nou Govern. Aquesta expressió ha perdurat en el temps com una manera de destacar aspectes que es consideren essencials.
Essencials són per a la província de Castelló les comunicacions. Sense cap mena de dubte és el coll de botella que no ens permet avançar, que no ens deixa donar un salt qualitatiu i pujar de categoria. En estiu, tots tenim l’ocasió de mantenir conversacions en gent d’altres llocs, veïns de la província, gent d’altres punts d’Espanya, estrangers que han vingut de vacances o a veure a la família de la seua parella. Tots coincideixen en el diagnòstic, uns diuen que sense disposar de cotxe és impossible optar a bona part de les ofertes de treball, altres que només en un vehicle propi o de lloguer poden eixir fora del gegant “ressort” que és la nostra costa, i els últims, habituats a fer ús d’un transport de viatgers eficaç i eficient, no comprenen com al segle XXI en un país desenvolupat i pertanyent a la UE, puga existir una zona en la qual no es puga confiar en el transport públic.
Però les comunicacions no sols afecten a la qualitat de vida i les oportunitats de les persones, també amplien les possibilitats de l’economia, de la nostra indústria, de la nostra agricultura i del turisme. Per això, quan sent parlar dels projectes d’alguns Governs municipals per a crear oportunitats, em ve al cap la frase de Bill Clinton. Perquè podem promoure congressos, dotar els municipis d’infraestructures esportives, facilitar instal·lacions per que la Universitat puga apropar alguna de les seues càtedres, però de res valdrà si no aconseguim que tant les persones, com les mercaderies, es desplacen en facilitat i regularitat a la nostra àrea d’influència.
Ciutadans Vila-real va promoure una declaració institucional el passat plenari per a instar a la GVA a que s’avance en el temps, i comence a preparar les connexions de les infraestructures al Corredor del Mediterrani. No sabem quan acabarà, ara es preveu que cap a 2018, però el cert és que no s’estan fent els treballs entre Castelló i Vandellós i es manté la via única entre Vandellós i Tarragona, així que molt han de canviar les coses per a confiar en eixa data Per aquesta raó, és important que avancem el que depenga de nosaltres, ja que com es sol dir, el que va davant va davant.
També ens hem assabentat aquesta setmana que a la primavera de 2017 el Consell vol tindre ubicada l’Estació Intermodal, pel que es preveu una enginyera farà un estudi, d’acord amb un plec de condicions, per a determinar si finalment s’emplaça a Castelló i l’Autoritat Portuària o a Vila-real. Ja fa més de vint anys que teníem prevista l’Estació Intermodal a la nostra localitat, de fet la zona prevista per a ubicar-la va nàixer amb el nom “PAI Europlataforma Intermodal”. Però el cert és que passen els anys i res avança, ni a Vila-real ni a Castelló. Seguim a la cua de les comunicacions.