Portavoz de Ciutadans en el Ayuntamiento de Vila-real,Domingo Vicent. Publicat a Castellon Información 12/12/2016

Els pares de hui en dia, almenys els de la meua generació, hem viscut ja molts canvis. Canvis que hem anat assimilant i als quals ens hem anat adaptant. Vivim en un món que va a un ritme més alt que aquell en el que vam créixer, un món globalitzat i molt connectat, tant físicament com tecnològicament.

Aquesta nova era, a més, ve carregada de nous valors fruit dels canvis i de la interculturalitat. Això fa que el prisma en que a vegades volem veure els problemes no siga el millor per a analitzar cada situació. Un exemple molt clar el tenim amb l’assetjament escolar, conegut també com a ‘bullying’.

Quan nosaltres érem menuts era prou fàcil distingir als matons de l’escola o del barri ja que deixaven la seua empremta en qualsevol lloc o qualsevol activitat. Podien anar acompanyats dels covards que s’amagaven en la dinàmica del grup per fer el mateix, o simplement callar, però tant pares com professors tenien la determinació suficient per a fer front a aquesta qüestió, entre d’altres coses perquè la coneixien bé.

No obstant, actualment els pares ens trobem moltes voltes superats. Per una banda, com he dit al començament, vivim a un ritme més alt, la qual cosa no ens permet fixar-nos adequadament en les senyals que tenim al voltant. I per una altra, ens hem quedat desfasats. L’avanç tecnològic ens ha deixat cecs davant del perills que poden patir els nostres fills en la xarxa.

Estem en una nova era, ara qualsevol pot traure l’assetjador que porta dins perquè la protecció del grup, que sempre necessitava d’un líder, s’ha substituït per l’amagatall que poden ser les xarxes socials i les noves tecnologies. Per tant, els pares hem d’obrir els ulls per a veure millor el que passa al voltant i, sobretot, formar-nos per a detectar els possibles símptomes d’una xacra que ja no sols s’estén en la realitat física, sinó cada vegada més en la realitat virtual.

Les institucions com a garants dels ciutadans ens hem de comprometre a posar les mesures adequades per posar fre a totes les formes d’assetjament i violència. Però també, hem de treballar per a fer una societat millor, formant-la i donant-li els mecanismes per a que siga una societat basada en la igualtat d’oportunitats i en la llibertat.

I per a complir aquesta objectiu què millor que el coneixement, per això l’Agrupació de Ciutadans de Vila-real organitza dimecres una ponència i una taula redona amb experts externs que tractaran l’assetjament escolar i el ciberassetjament. Un acte per a pares, fills, docents, personal sanitari, i per a tots aquells que vulguen fomentar una societat igualitària i lliure de qualsevol tipus de violència. Una societat de tu a tu.

domingo